English

































Novica


Katrin Hochschuh in Adam Donovan: Vedoželjni tavtofon – ontologija tenzorskega polja
12.04.2024 19:00
Katrin Hochschuh in Adam Donovan: Vedoželjni tavtofon – ontologija tenzorskega polja
12. 4.–4. 5. 2024
MMC KIBLA/KiBela

Vljudno vabljeni na odprtje intermedijske namestitve Katrin Hochschuh in Adama Donovana Vedoželjni tavtofon – ontologija tenzorskega polja, ki bo v petek, 12. aprila 2024, ob 19. uri v prostoru za umetnost KiBela.

VABILO (PDF)
GALERIJSKI LIST (PDF)

Vstopimo. Zagledamo polje svetlobe, ki se premika skupaj s snopom zvoka. Oba prihajata iz istega vira, sijočega kovinskega trinožnega robota s pritrjenim zvočnikom, ki ga vrti po dveh oseh. Delo kot nekak vrtinec zvoka in svetlobe obiskovalca posrka vase z vsemi njegovimi čuti in se znajde ovit v spreminjajoči se prostorski zvočni skulpturi. To omogoči trenuten vznik dragocene intimnosti in tako v zvočnem kot tudi vizualnem smislu odpira vrata med podzavestjo obiskovalca in robotskim strojem. Nastalo transcendentno atmosfero nedvomno ustvarja ta izrazito neantropomorfni robot, ki pokaže, da Vedoželjni tavtofon ni samo umetniško delo, ampak tudi orodje za ustvarjanje glasbe in instrument za  psihološko in fizikalno opazovanje.

Ime tavtofon izhaja iz projekcijskih avditornih preizkusov, ki so jih razvili psihologi Skinner, Rosenzweig in Shakow in jih lahko razumemo kot neke vrste zvočni Rorschachov preizkus, ki temelji na ponavljanju zaporedja samoglasnikov s ciljem sprožitve latentnega govora, skritega v poslušalčevi psihi. Del imena, ki se navezuje na vedoželjnost, se nanaša na tavtofonovo željo po raziskovanju okolice in učenju. Odraža človekovo sposobnost čustvene navezanosti na nežive predmete, kar sta že davnega leta 1944 pokazala psihologa Heider in Simmel, ter premišljuje o človekovi želji po porajanju novih oblik življenja kot segmentu podzavestnih prepričanj o smrti in minljivosti. Tenzorsko polje predstavlja matematični prikaz vizualnega okolja z drugačnim načinom prilagajanja in nenehno spreminjajočim se nizom svetlobnih prikazov. Nenavadnost oziroma popolna nedomačnost slušnih halucinacij, ki nastaja s pomočjo fizikalnega fenomena usmerjenega zvoka, ki deluje kot medij robotove izraznosti, pa odpira zaznavni aparat ter povečuje zajem subliminalnih dražljajev.

Vedoželjni tavtofon – ontologija tenzorskega polja preizprašuje osnovne strukture, ki povezujejo realnost in potencialnost, pri čemer ima robot vlogo rekalibracije kognitivnega tkiva med človekom in strojem.

Biografiji

Katrin Hochschuh in Adam Donovan sta se spoznala leta 2016 v Zürichu v Švici preko skupne mreže umetnikov, arhitektov in raziskovalcev.

Katrin Hochschuh je medijska umetnica z arhitekturnim ozadjem v digitalnem oblikovanju in izdelavi robotov. Njeno umetniško delo povezuje digitalno in fizično področje, raziskuje robotsko vedenje, algoritme in interaktivnost, pri čemer človeka, njegovo dojemanje in družbene implikacije tehnologije zmeraj postavlja v središče. Pisanje lastne programske opreme ji omogoča globljo povezanost s samo tehnologijo, obenem pa lahko tako v dela brez omejitev vključuje lastne ideje in koncepte.

Adam Donovan je medijski umetnik, ki deluje na področju znanosti, umetnosti in tehnologije. Njegovo umetniško delo vključuje nelinearno akustiko, robotsko skulpturo, okolja igralnih pogonov in sledilne kamere. Od leta 2001 kot rezidenčni umetnik v sodelovanju z avstralsko organizacijo za obrambne znanosti in tehnologijo opravlja pionirsko delo na področju ultrasonike in oblikovanja akustičnih snopov. Raziskuje nematerialne vidike fizikalnega delovanja, da bi poudaril njihove učinke in ustvaril nove medije in izkušnje. Oblikuje in izdeluje strojno opremo ter elektronska vezja po meri, ki jih z veliko ustvarjalnosti združuje v oblikovanju novih vrst robotov spremljevalcev.

V skupnem delu Katrin Hochschuh in Adama Donovana pride posebej do izraza njuno poznavanje področij programske in strojne opreme, kar se odraža v presenetljivih umetniških rezultatih, ki združujejo snov in informacijo. Trenutno razvijata projekt Empatični roj (Empathy Swarm), za katerega sta prve prototipe izdelala leta 2018 v okviru rezidence EMARE v Kontejnerju v Zagrebu, premierno pa je bil predstavljen v obliki roja 50-ih robotov v umetniškem muzeju QUT v Brisbanu leta 2019. Nadgrajene različice projekta na stičišču tehničnega in konceptualnega razvoja sta pod imenom Performativna instalacija leta 2019 predstavila na Bienalu medijske umetnosti na Poljskem (WRO Media Art Biennale) in v okviru Noči v Oslu v HEK-u leta 2020.

Kot odgovor na pandemijo covida-19 sta v sodelovanju z Impaktom v okviru spletne razstave »Cybrog Futures« ustvarila spletno različico Empatičnega roja z naslovom »Telerobotika za družbeno interakcijo kot simbiotična reminiscenca sobivanja med človekom in strojem«.

Robot z usmerjenim zvokom in projekcijami v realnem času Vedoželjni tavtofon – ontologija tenzorskega polja se od leta 2017 predstavlja na prizoriščih v Avstraliji v okviru potujoče razstave Experimenta Makes Sense v organizaciji Trienala medijske umetnosti. Avtorja sodelujeta tudi z Łukaszom Szałankiewiczem s projekti, ki nastajajo pod imenom Saturn 3 in združujejo eksperimentalni zvok, zvočne robote in projekcije v realnem času; predstavljajo se na pomembnih evropskih festivalih zvočnih umetnosti.

Hochschuh in Donovan ustvarjata sofisticirane robotske mehanizme, ki se poigravajo z nevsiljivimi nedomačnimi mehanizmi v človeku. Njuna dela in stroji vzbujajo občutke drugosti oziroma brezčasnosti, ki pa obstaja le tukaj in zdaj.

Spletišče umetnikov:
https://hochschuh-donovan.com/


< Vedoželjni tavtofon – ontologija tenzorskega polja; robotska zvočna skulptura in odzivna projekcija, 2017; foto: Katrin Hochschuh in Adam Donovan


MMC KIBLA/KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor
Odpiralni čas: od ponedeljka do petka od 10. do 18. ure, v soboto od 10. do 14. ure

<- Nazaj na: MMC Kibla

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org