English

































Novica


Glasbeni cikel MIGAV: NOTA
04.04.2024 20:00
Glasbeni cikel MIGAV
NOTA: Lapsus-quo
Četrtek, 4. 4. 2024, ob 20. uri
MMC KIBLA

Vabimo vas na prvi dogodek cikla MIGAV v tej sezoni, avdio-vizualni performans umetniške skupine NOTA, naslovljen Lapsus-quo, ki se bo odvil v četrtek, 4. aprila 2024, ob 20. uri v MMC KIBLA.
Avdio-vizualni performans Lapsus-quo je transdisciplinarni projekt, ki s pomočjo sodobnih tehnologij obravnava fascinacijo današnje družbe nad vsestranskim napredkom, ki pa v glavnem temelji na vedno večjem časovnem diktatu.

Vsakodnevni prometni zamašek je tipičen primer tega, čemur nemški filozof Peter Sloterdijk pravi status-lapsus-quo -> zmota ali korak v napačno smer pri realizaciji modernistične kinetične utopije. Če je kinetika edina etika modernosti (kot pravi P. Sloterdijk), potem se vse podreja učinkovitejšemu in hitrejšemu premoščanju in prevažanju – kar ponavadi označujemo z besedo napredek. Ta napredek ali preskok v mobilnosti ni samo v tem, da se nekdo lahko premakne iz točke A v točko B, ampak v povečani zmožnosti posameznika, da te premike tudi naredi. Ko je kinetično opolnomočenih in osvobojenih ljudi dovolj, pa se pojavijo logistični in ekološki problemi, ki jih nismo zaznali prej. Prometni zamašek kot temeljni paradoks kinetične utopije nakazuje na razpoke v koncepciji pretočnosti, gibanja in navsezadnje – napredka.

Trojica za ustvarjanje perfomansa uporablja na dotik občutljive podloge, s pomočjo katerih se ustvarjajo zvoki in spreminja svetloba. Celota kompozicije je sestavljena iz gibov, zvokov, podob in senc generiranih v trenutnem času. Delo enakovredno združuje dve umetniški zvrsti (gib in zvok), kjer umetniki presegajo meje lastnih umetniških področij za ustvarjanje skupnega kinetičnega telesa.

Projekt Lapsus-quo je prvi izdelek umetniške skupine NOTA (None Of The Above), ki raziskuje paradokse kinetične utopije – sodobnega teka za napredkom – teka na mestu.

Elvis Homan (1991) je profesionalni glasbenik, ki živi in dela v Rotterdamu. Leta 2017 je pod mentorstvom profesorjev Hans van Oosterhout, Joost Patocka in Mark Schilders zaključil dodiplomski študij na University of Arts Codarts v Rotterdamu. Med študijem je bil inštruktor bobnanja na Codarts Internship SKVR Rotterdam. V svoji glasbeni karieri je izdal pet zgoščenk in nastopal na več festivalih po Sloveniji in tujini (North Sea Jazz Festival, InJazz, Tivoli Vredenburg, De Doelen, Otis Park, itd.). Pridobil je več prestižnih nagrad kot naprimer Gallusova plaketa 2008 in nagrada Leiden Jazz 2017 /w Marco Apicella Trio. Homan je član več glasbenih skupin in predagog na School of Music Rotterdam, Muziekonderwijs and Apprentus.

Boštjan Simon (1982) je instumentalist, pedagog in producent, ki živi ter dela v Ljubljani. Diplomiral je iz filozofije na Filozofski fakulteti v Ljubljani (2008) in ob zaključku konservatorija v Amsterdamu (2009) pridobil naziv Bachelor of Music. Poučeval je na glasbeni šoli Ilirska Bistrica (2012 / 2013) in Nova Gorica (2013 – 2018). Simon je ustanovni član Kaučičeve mednarodne zasedbe “Orkester brez meja”, s katero nastopi tudi na festivalu Jazz Cerkno 2016. Od leta 2017 dalje je umetniški so-vodja Mednarodnega srečanja saksofonistov Sax Go v Novi Gorici. Je član več glasbenih projektov (Etceteral, There be monsters, Robert Jukič kvartet) s katerimi je izdal mnogo plošč.

Liza Šimenc (1991) je plesalka, koreografinja in pedagoginja, ki ustvarja v prepletu področij sodobnega plesa in vizualne umetnosti. Pod mentorstvom Dane Renčelj je začela svoje plesno izobraževanje na Internacionalni baletni šoli Bled. Sledil ji je Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, katerega je končala 2010. Isto leto se je priključila plesnemu ansamblu Kjara’s Dance Project. Svoje znanje na področju sodobnega plesa, performansa, somatike je izpopoljevala v tujini. Leta 2017 je bila štipendistka Ministrstva za kulturo RS. S Tatiano Kocmur je v letu 2018 / 2019 prirejala interdisciplinarne dogodke v kreativnem stanovanju Prmejduš. Šimenc deluje pri izvedbi in celostnem angažmaju avtorskih predstav kot izvajalka, kostumografinja, scenografinja ter kreatorica svetlobne podobe.

Producentka: Tatiana Kocmur

Vstop je prost.

< foto: Veronika Markuš

__

Produkcija: KID KIBLA
Soorganizacija: Društvo za sodobno umetnost X-OP, Združenje KODA MODRO
Podpora: Ministrstvo RS za kulturo, Mestna občina Maribor


<- Nazaj na: MMC Kibla

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org